• Nederlands
  • English

Ontstaan

Karin en Eelco zijn jarenlang als leiders actief betrokken geweest bij de opbouw van Gods Gemeente en ook het planten hiervan. Twee jaar na de start van een nieuwe kerk opende God in 1995 hun ogen voor Gods werk en plan met Israël.  Ze raakten betrokken bij een organisatie die Joden helpt terug te keren vanuit Oekraïne naar Israël. Echter na 2,5 jaar stopte hun werk bij deze organisatie en ze vroegen zich af of ze misschien toch Gods stem verkeerd hadden verstaan.

In 1998 verhuisden Karin en Eelco met hun drie kinderen naar Drenthe en kochten een boerderij in Hooghalen. Zij wisten echter niet dat de boerderij zo dichtbij het voormalige kamp Westerbork ligt. Op nog geen 15 meter afstand van de boerderij werden meer dan 107.000 Joden getransporteerd naar vernietigingskampen. Ook bleek dat de vader van Karin in Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork gezeten had. Hier werd thuis nooit over gesproken.  Toen zij dit ontdekten, wisten ze dat ze hier niet toevallig terecht gekomen waren. Voor het verhaal van Karin, zie de EO-uitzending.

Alhoewel Petach Tikvah in 2001 is opgericht gaat het ontstaan ervan enkele jaren terug. In 1996 ontmoetten Karin en Eelco Schaap , Jip Combes-Wijngaarden en haar man Philippe in Zwitserland. Jip is in Nederland als actrice bekend o.a. in de rol van Anne Frank op het toneelpodium en in de tv-film. Een hechte vriendschap ontstond en zij bemoedigden Karin en Eelco om in hun roeping te gaan staan.

Zo legde God een verlangen in hun hart, dat de boerderij gebruikt zou worden tot eer van God. Juist op deze, voor Nederland historisch beladen, plek wilden zij een plaats bieden die hoop geeft. Zo ontstond Petach Tikvah, wat betekend: Deur van Hoop.

Familie SchaapDe familie Schaap (foto 2010)